İç Mimarlık Ofisi | İstanbul'da Özgün Mekanlar

www.qaraqalem.com
© 2023 CREATED BY Ozico Medya
Premium Web Service

İç Mimari Tasarım Aşamaları Nelerdir?

İç Mimari Tasarım Aşamaları Nelerdir?

Herkes mükemmel sonuçlara hayran kalır. İç mimari tasarım aşamaları doğru bir şekilde belirlemek bu nedenle kritik önem taşır. İşte tüm aşama detayları!

Mimari tasarım süreci sorunun belirlenerek araştırılması ve tanımın yapılması ile birlikte çözüm önerileri getirmesi ve bu çözümlerin uygulanması sürecidir. İç mimari proje aşamaları genel olarak 5 adımda gerçekleşmektedir.

İç Mimari Proje Aşamaları

  1. Sorunun/Problemin Tanımlanması
    2. Veri Toplama
    3. Analiz
    4. Değerlendirme
    5. Sentez

Olmak üzere toplam da 5 aşamadan oluşur.

  1. Sorunun/Problemin Tanımlanması

İş veren, tasarımcı ve kullanıcının önemli görevler üstlendiği aşama, konu veya sorunun belirlenmesidir. Konu veya sorunun tanımlanmasında koordine bir şekilde çalışmak sağlıklı bir sürecin önemli noktasıdır. İç mimari tasarım aşamaları için üretilen çözümlerle iş veren ve kullanıcının memnun kalması amaçlanmaktadır. Konu veya sorunun tanımlanmasının ardından ham program elemanları oluşturulmaktadır.

Ham program, belirlenen mekan içinde ne tür aktiviteler ve kullanım alanlarına ne ölçüde yer verileceğine dair bilgilerin toplanmasıdır.

  1. Veri Toplama

Harita, uydu görüntüleri, ölçüm, hava fotoğrafları, örnek ve numuneler, bireysel çözümler, anket sonuçları, yasa ve yönetmelikler gibi birçok yöntem ve kaynaklardan elde edilen veri toplama işlemi ile mimari tasarım süreci fiilen başlamış olmaktadır. Doğal, sosyal, kültürel, algısal ve ekonomik çevreyle ilgili mevcut durum elde edilen veriler sonucunda yeterince anlaşılır olmalıdır.

  1. Analiz

İç mimari tasarım aşamaları için ikinci adım çevreye ilişkin toplanan verilerin bir araya getirilerek objektif olarak değerlendirilmesidir. Artı ve eksi yönler değerlendirme sonucunda çevre analizi olarak ortaya konur. Oluşan çevre analizi:

  • Doğal çevre
    Toprak, su, iklim, eğim, flora, fauna, bakı, jeolojik yapı, topoğrafya…
  • Kültürel çevre
    Arazi kullanımı, ulaşım, doğal ve kültürel yapılar, alt yapı…
  • Sosyal çevre
    Yasa ve yönetmelikler, kullanıcı portföyü, kültürel değerler…
  • Algısal çevre
    Algılanan çevrenin olumlu ve olumsuz olarak değerlendirilmesi

olmak üzere artı ve eksi yönleri değerlendirilir.

  1. Değerlendirme

En kritik aşamadır. Bu mekanda olmasına karar verilen etkinliklerin kararlaştırılarak en uygun çözüm yollarının belirlendiği aşamadır. Bu aşamada birçok seçenek arasından en uygun sonucun üretilmesi aşamasıdır. Belirli tasarım kuralları ve ilkeleri doğrultusunda leke diyagramı veya örgütleme şeması olarak adlandırılan şema oluşturulmaktadır.

  1. Sentez

Ham program ve leke diyagramında oluşturulan fikirler tasarımcı ve tasarım kabullerinin ışığında tasarım olarak ortaya konmaktadır. Ayrıntılar içermeyen ön proje somut ürün oluşturmakta ancak kesin proje olmamaktadır. Kesin proje ve detay projeleri çizilmesinin ardından mimari tasarım süreci tamamlanır.

×