İç Mimarlık Ofisi | İstanbul'da Özgün Mekanlar

www.qaraqalem.com
© 2023 CREATED BY Ozico Medya
Premium Web Service

Dekorasyonlarda Işık ve Renk Uyumu 1

Dekorasyonlarda Işık ve Renk Uyumu

Dekorasyonlarda Işık ve Renk Uyumu

Gerek ev dekorasyonlarında gerek iş yeri, ofis dekorasyonlarında olsun renk seçimi dekorasyonun neredeyse tamamını oluşturur. Mobilyalarınızın konumları istediğiniz kadar doğru yerleşmiş olsun eğer doğru açılardan ışıklandırmayı yapmazsanız ya da ışıklandırmanız yetersiz olursa verdiğiniz emek boşa gidecek, çalışmanız deyimi yerindeyse “gölgede kalmış” olacaktır. İşte bu nedenden ötürü dekorasyonlarda ışık önem arz eden detaylardandır. Işığın yanı sıra dekorasyonlarda dekore edilen evin ya da ofisin duvarının renkleri de bir o kadar önemlidir. 

Renk seçimlerini ne de olsa duvar diyerek yapılmaması gerektiğinin bir örneğini şöyle verebiliriz. Örneğin küçük bir oda, baştan sona dekore ettiniz; ışıklandırmasını yeterli ölçüde yaptınız diyelim. Duvarı bu noktada koyu renklere boyayacak olursanız ışıklandırmanız artık eskisi gibi yeterli olmayacaktır. Renklerin ışığı soğurma ve yansıtma özellikleri vardır. Dekorasyonlarda ışık ve renk uyumu bu bağlamda gereklidir. Aydınlatma maliyetlerini azaltmak için de renklere başvurulabilir. Örneğin bir evin aydınlatma giderleri aylık 200 TL ise duvarlar ışığı yansıtan renklere yani açık renklere boyanacak olursa söz konusu aydınlatma giderleri ¼ oranında azalacaktır. 

 

 

 

Dekorasyonlarda ışık ve renk uyumu sağlanabilmesi için öncelikli olarak evin boyutları ve ışığın geliş açısı göz önünde bulundurulmalıdır. Bir mekanda gördüğünüz ve hemen hemen elde etmesi kolay bir renk olduğunu düşünelim. Bu rengi kendi evinizde denediğinizde ise aynı sonucu almamanız pek muhtemeldir. Işığın renklere farklı açılardan gelmesiyle renkler üzerinde farklı etkileri olur. Örneğin dekorasyonunuzu yaparken yeşil veya mavi tonlarından bir renk seçtiyseniz kullanacağınız ışık kaynağı mutlaka florasan türünde bir lamba olmalıdır. Florasandan gelen beyaz ışık yeşil ve mavi renkleri ortaya çıkararak daha canlı görünmesini sağlayacaktır. Ancak bunun yanında sarı, turuncu gibi renkleri de mat ve soluk gösterecektir. 

 

Dekorasyonlarda ışık ve renk uyumu yapılırken evinizin ışık aldığı zamanlar, doğal veya yapay ışıkların şiddeti, pencereleriniz, pencerelerinizin genişliği gibi pek çok etkene dikkat etmelisiniz. Bu noktada şerit ledler ve bu ledlerden RGB olanlar yani renk değişimi sağlayabilen ledler dekorasyonlarda farklı tonlarda farklı zamanlarda güzel sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır

Dekorasyonlarda Işık ve Renk Uyumu 2
×